Een nieuw verhaal, ‘De Bijbel’.

Met de nieuwe Vlaams-Nederlandse vertaling van het eerste verhalenboek van Godly Play hebben we direct een nieuw en onbekend verhaal gekregen. Na de zomer start je Godly Play- of kinder (nevendienst) kring weer. Dit verhaal vertel je als tweede verhaal na de zomer. Marjolijne heeft zich erover verwonderd.

In ‘Volume 2, The complete Guide to Godly Play’, staan de eerste serie verhalen die je aan kinderen in de Godly Play kring vertelt. Een van de laatste verhalen is het verrijkings-verhaal van ‘De boeken van de Bijbel’. Een verhaal met heel duur vertelmateriaal – een houten kastje vol met allemaal miniatuurboekjes die samen de Bijbel vormen. Ik ken niemand in Nederland die dit verhaalmateriaal heeft aangeschaft. En waarom zou je ook, zo vertelde een GVO docent mij: ‘tegen de tijd dat de kinderen vragen, waar komen al die verhalen eigenlijk vandaan’, zijn ze innerlijk geïnteresseerd in dit verhaal. Dan is het vroeg genoeg’.

Het team van de Godly Play Foundation dacht dat het nuttig zou zijn om een ​​nieuw kernverhaal over de Bijbel te hebben dat bij alle leeftijden kan worden gebruikt, minder kostbaar is en elk jaar vertelt kan worden. Dr. Berryman schreef een les die eenvoudig ’De Bijbel’ wordt genoemd.

‘Ik had er niet zoveel mee’, zegt Marjolijne. Met de nodige scepsis heb ik me met een groepje vertellers begeven in dit verhaal. Want ‘waarom zou ik zo’n verhaal over de Bijbel zo aan het begin van het jaar vertellen? en waarom wordt er aan het eind van dit verhaal een specifieke verwerking voorgesteld? Hoe rijm ik dat met de open uitnodiging je eigen werk te doen en aan de slag te gaan met dat wat je mooi of belangrijk vindt, of waar je over puzzelt, wat je uit wilt zoeken, of…’

Ieder voor zich las eerst thuis, als voorbereiding, het verhaal eens door. We kwamen bij elkaar op dinsdag en een van ons vertelde dit verhaal ‘De Bijbel’. En ik merkte dat, toen ik me ervoor openstelde, het eigenlijk een heel mooi verhaal vind. Het geeft een duidelijk kader aan waar al de verhalen die je vertelt bij Godly Play vandaan komen. Zeker als je de verhalen om je heen hebt staan, voegt het iets toe om dit verhaal te vertellen. Ik zag het voor me: alsof alle verhalen zo uit de Bijbel naar de planken waren gevlogen. En ook omgekeerd: alsof de verhalen die in de Godly Play ruimte staan zo de hele Bijbel vullen.

Dit verhaal biedt de mogelijkheid tot een wat vaster omlijnde verwerking. De kinderen kunnen, als ze dat willen, een bladwijzer maken en die in de Bijbel leggen bij het verhaal dat ze geraakt heeft. En weet je, het is slechts een suggestie, het hoeft niet, het mag! Zo’n boekenlegger maken. Een mandje met materiaal om een bladwijzer te maken kun je bij het verhaal in de kast zetten. Je toont dat mandje aan het einde van je verhaal: ‘kijk, hier is een mandje met materialen om een speciale bladwijzer te maken voor een verhaal dat je terug wilt kunnen vinden in de Bijbel’. Ik denk dat dit juist kinderen kan helpen die er moeite mee hebben de overgang te maken van het verhaal naar de verwerkingstijd. Je krijgt een idee aangereikt wat je zou kùnnen doen, maar je bent helemaal vrij om iets ànders te doen. Deze kleine aanwijzing kan kinderen ook helpen te begrijpen wat de verbinding is tussen ‘het verhaal horen’ en zelf  ‘een antwoord geven’ op dat verhaal. Immers elke boekenlegger kan er anders uitzien, gevormd naar de gedachten, gevoelens, beelden en vragen die dit specifieke verhaal op die ene dag bij de luisteraar heeft opgeroepen. En tenslotte: je maakt alleen een bladwijzer als je dat zelf wilt bij een verhaal dat jou speciaal die dag raakt of puzzelt.

Op termijn zie ik al een heel mooi beeld voor me: twaalfjarige Jos neemt afscheid van de kinder(nevendienst)kring en krijgt een Bijbel mee. Al die bladwijzers die hij/zij in de loop der tijd gemaakt heeft komen er in. Monumentjes, markeringen in de tijd, ervaringen verbeeldt in bladwijzers.

En weet je wat zo prettig is met dit verhaal? Je hebt niet veel vertelmateriaal nodig om het te kunnen vertellen. Een mooie Bijbel (geen kinderbijbel) geopend bij het verhaal van de dag en een boekenstandaard(je). Dat is alles.  

Ik heb er lekker voor geshopt bij de Zweedse meeneemmeubelwinkelgigant.

Ik ben benieuwd hoe de kinderen gaan reageren als ik dit verhaal komend seizoen ga vertellen. 

Marjolijne

Je kunt dit verhaal vinden in Godly Play Verhalenboek 1
BIJBELSE VERHALEN, SPEL EN VERWONDERING

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.