Alvast op weg met Godly Play?

Bij Godly Play denken veel mensen aan mooie verhalen, kostbare materialen en een dure training. Hoe kun je al iets van Godly Play doen, zonder dat alles? En waarom zou je dat willen?  Godly Play is veel meer dan spullen en kussens in een kring. Het is vooral een manier van werken en denken over en met kinderen om hen te begeleiden in hun spirituele groei en geloofsleven.
Kleine elementen van Godly Play kun je in je eigen kerk of werk introduceren, zonder training of materiaal, maar wel met het oog op dat wat kinderen werkelijk nodig hebben.

Over welke makkelijk toepasbare elementen hebben we het dan? Een voorbeeld van wat iedereen uit Godly Play kan overnemen is hoe je bij elkaar zit: jij als verteller net als de kinderen op de grond zittend. Zo is iedereen even groot (ongeveer). En daarmee laat je de gelijkwaardigheid zien van de kinderen en jou als verteller.

Vragen stellen
Stel open vragen. Geen vragen waarop je een specifiek antwoord verwacht, of een antwoord dat goed of fout kan zijn, maar open vragen die je stelt vanuit verwondering. De vraag ‘wat vind je het mooist aan dit verhaal’ kan Net als de vraag ‘wat zou het belangrijkste kunnen zijn’, of ‘gaat dit verhaal ook ergens over jou?’. En stel die vraag ook maar aan jezelf, je geeft zelf niet een antwoord, maar verwonder je wel samen met de kinderen.

Verwerking
Zet eens verschillende materialen klaar. Bijvoorbeeld verf, klei, stiften en kapla. Laat de kinderen zelf kiezen waarmee en hoe ze het verhaal willen verwerken. Geen kant en klare verwerkingen waar jij zelf veel tijd in moet stoppen, veel kinderen weten immers precies wat ze willen doen als ze een verhaal gehoord hebben. En ook als ze dat niet precies weten dan is hun zoektocht waardevol. Omdat hun eigen zoektocht het antwoord is op het verhaal.

Afsluiting en zegen
Tenslotte kun je heel goed met de kinderen afsluiten door even bij elkaar te komen en iets te eten en drinken en te danken en te bidden. Niet als moment van overhoring van wat ze gedaan hebben tijdens de vrije verwerking maar juist om op een goede en gezellige manier nog even bij elkaar te zijn en te vieren wat er te vieren is en elkaar het goede te wensen.

En verder…
Dit is natuurlijk een heel beknopt verhaal, het blijft de moeite waard om een introductiedag of training voor Godly Play te volgen.  Allereerst voor je eigen ziel: je gaat zelf de verhalen binnen en beleeft en verwondert jezelf opnieuw; je leert de verhalen, de woorden en de specifieke gebaren, maar vooral leer je meer over de spirituele ontwikkeling van kinderen en hoe je hen daarin begeleidt.

Wil je eerst wat meer lezen, lees dan De spirituele ontwikkeling van kinderen. Geschreven door Rebecca Nye. Of lees het Godly Play Basisboek. Een gids voor de spirituele ontwikkeling van kinderen, geschreven door Jerome Berryman.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.